Si Palui: N K R I

Nah, kalu NKRI haraga mati, nitu maksudnya bahwa kita bangsa Indunisia ini sudah batikad bulat untuk tatap mampartahankan

Si Palui: N K R I
BPost Cetak
Ilustrasi palui 

“Manurut ikam, Lui.., Napa maksudnya nang ujar urang wayah hini, ‘NKRI haraga mati ?”, takun Tulamak awan Palui.

“NKRI tu singkatan atawa akrunim dari Nagara Kasatuan Ripublik Indunisia”, jar palui.

Nah, kalu NKRI haraga mati, nitu maksudnya bahwa kita bangsa Indunisia ini sudah batikad bulat untuk tatap mampartahankan bantuk nagara kita ini sabagai Nagara Kasatuan Ripublik Indunisia nang badasarkan Pancasila wan Undang-Undang Dasar 1945. Tikad tarsabut marupakan ‘haraga mati’, artinya sudah kada kawa ditawar-tawar lagi, kada bulih diubah-ubah lagi! “Tapi...Kanapa maka sampai taungkai pamandiran nangkaya itu, Lui ? Napang ada nang baidabul handak maubahnya-kah ?” takun Tulamak pulang.

“Kalu nang sacara tarang-tarangan kadada pang, Mak-ai. Tapi ibarat ujar paribasa : Amun ada kukus, tantu ada apinya,” ujar Palui badiplumasi.“Amun nangkaya itu kisahnya, baarti kawajiban kita barataanlah manjaga wan mamalihara NKRI nitu, Mak-ai,” ujar Garbus.

“Satuju bangat !! (sahut Palui sambil manating ganggam).

“Nang parlu jua salalu kita palihara sakarang ini adalah rasa parsatuan wan kasatuan kita sabagai bangsa Indunisia,” jar Palui pulang, “Tarlabih lagi diwayah bangsa kita cagar malaksanakan Pilkada Sarantak tahun 2018 ini wan Pilpres atawa Pamilihan Parisidin 2019 kaina”.

“Mandangar ikam mamandir tantang ‘Pamilihan Parisidin, Lui-ai.. Aku jadi kaingatan bahwa sampai sakarang ini kita sudah baisian tujuh urang parisidin. Nah..kikira ikam, Lui.., Siapa pulang parisidin kita nang akan datang ? Apakah masih tatap nang ada sakarang ?” takun Tuhirang nang pina hinip haja matan tadi.

“Kalu manyangkut hal-hal nang akan datang, nang bujur tu kita harus manyandarakannya kapada katantuan Allah Taala. Nitu marupakan hak parirugatif Allah Taala,” ujar Palui sarius.

“Nitu bujur bangat, Lui-ai ! Kita nusia ini sama sakali kada tahu kalu sudah manyangkut sual umur, juduh, razaki sarta napa-napa nang cagar tarjadi isuk hari. Bahkan kita kada tahu nang tarjadi pada manit atawa datik di hadapan kita,” bahas Tuhalus manahapi.

“Tapi kalu manurut ramalan ‘Joyoboyo’, bahwa parisidin atawa pamimpin Indunisia ini adalah marika nang di dalam ngarannya tarkandung huruf-huruf, NO-TO-NO-GO-RO atawa NA-TA-NA-GA-RA (artinya ‘nang maatur nagara’), ujar Garbus inda musti.

Halaman
12
Editor: BPost Online
Ikuti kami di
KOMENTAR

BERITA TERKINI

berita POPULER

TRIBUNnews.com Network © 2018
About Us
Help