Si Palui

Si Palui: Gawian Basah

Tahun ini takana lawas musim panasnya. Hal nang kaya ini nang maulah kabakaran lahan tarus saban tahunnya. Ada jua nang basinghaja mambakar

Si Palui: Gawian Basah
Dok Banjarmasinpost.co.id
Si Palui: Gawian Basah 

BANJARMASINPOST.CO.ID - Tahun ini takana lawas musim panasnya. Hal nang kaya ini nang maulah kabakaran lahan tarus saban tahunnya. Ada jua nang basinghaja mambakar lahan gasan bahuma. Ini nang kada bulih. Sudah ada undang undangnya gasan nang basinghaja mambakar lahan, dikanai sanksi kaina. Itu papadah Palui gasan masyarakat.

Palui wan Garbus umpat begabung di BNPBD atawa Badan Nasional Penanggulangan Bencana Daerah Kalimantan Selatan. Makanya bubuhannya bedua rajin banar umpat kagiatan sosial bila ada kejadian bancana alam atawa musibah nang manimpa masyarakat di banua kita ngini.

Pananggulangan bencana nang rancak bubuhannya badua umpati di musim panas ngini cuntuhnya mamajahiakan api akibat kabakaran hutan atawa lahan. Bubuhannya bekerjasama jua lawan bubuhan BPK nang ada di banua kita ngini. Begotong royong mamajahiakan api.

“Mun kita kada aktif Bus ai, kasian masyarakat lawan kula kita jua saban hari mahirup asap,” ujar Palui.

“Bujur banar ikam Lui ai, kita-kita ngini pang nang diharapakan masyarakat, karena kita baisian alatnya. Barasa jadi superhero unda Lui ai,” sahut Garbus.

“Warga masyarakat jua Bus ai mustinya umpat aktif. Makanya kita parlu maingatakan masyarakat. Kita bari panyuluhan tarus, tarutama nang baisian pahumaan atawa kabun jangan mambakar lahannya bila handak batanam. Dampak asapnya tu takana kita sebarataan” ujar Palui sambil mambujurakan kupiahnya nang miring di kapala.

“Salut unda lawan ikam wayah ini Lui ai, pina bapintar,” Garbus bagayaan.

“Makin hari kita musti makin pintar Bus ai. Mun kada dibunguli urang,” balas Palui manyahut.

“Nah, kabalujuran kayapa kita bawai Tulamak umpat bubuhan kita daripada inya baranai aja dirumah,” ujar Palui mambawai.

Banjarmasin Post edisi Rabu (20/11/2019).
Banjarmasin Post edisi Rabu (20/11/2019). (Dok Banjarmasinpost.co.id)

Garbus satuju lawan Palui supaya mambawai Tulamak. Tuntung acara panyuluhan lawan masyarakat, bubuhannya bahancap tulak karumah Tulamak di kampung sebelah.

Di rumahnya, Tulamak haratan barabah kada sing bajuan. Tangannya kada sing lapasan mamicik hape matan baisukan. Kipas angin gin kada ampih baulai dihiga awak.

“Liwar humapnya hari ini di banua. Di rumah ja tepaluh, apalagi di tanah,” ujar Tulamak menggerunum sorangan sambil bakipas angin.

Halaman
12
Editor: Didik Trio
Ikuti kami di
KOMENTAR

BERITA TERKINI

© 2019 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved