Breaking News:

Palui

Si Palui : Parang Ajaib

Di kampung Palui, jaga malam bagiliran masih tatap dijalanakan. Tiap malam ada saragu nang kana giliran, batugas manjaga kaamanan di lingkungan.

screenshot
Si Palui: Parang Ajaib 

Editor: Syaiful Akhyar

BANJARMASINPOST.CO.ID - Di kampung Palui, jaga malam bagiliran masih tatap dijalanakan. Tiap malam ada saragu nang kana giliran, batugas manjaga kaamanan di lingkungan.

Biasanya bakumpul di Pos Kamling, ada haja nang digawi. Sakalumpuk badum, ada jua nang bacatur, ada pulang nang bapatroli kuliling RW.

Bubuhan lalakian di lingkungan ngitu bila kadada gawian lawan mata balum mangantuk, umpat baramian di Pos Kamling batangah malaman. Bilang kada sing ranaian Pos Kamling di wadah Palui.

Malam itu takana giliran bubuhan Palui nang kada lain takumpul Garbus, Tulamak lawan Tuhirang. Bubuhannya limbah muyak badum lalu mangabuau sampai liwat tangah malam.

Kira-kira parak pukul dua malam, bubuhannya tulak bakuliling kampung. Sualnya jam-jam kaya itu urang nyaman-nyamannya guring nang kasampatan itu biasanya dipakai ulih maling gasan bauperasi.

“Lui, bawa parang ikam, siapa tahu kalau pina ada maling nekat, tapaksa kita kaluarakan jurus bangkui,” ujar Garbus maingatakan Palui.

“Siap kumandan!” sahut Palui bagaya nang kaya bubuhan polisi manyahuti perintah kumandannya.

Bubuhannya bakuliling bahihinipan, senter sana senter sini supaya malihat kalu pina ada urang nang manyulaya gawi.

Waktu sampai di parak rumah mintuha Palui, talihat ada urang pina mancurigaakan di padang sabat. Bubuhannya basisiap, bajingkit mamaraki.

Halaman
12
Editor: Syaiful Akhyar
Ikuti kami di
KOMENTAR

BERITA TERKINI

© 2021 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved