Si Palui

Si Palui: Ramalan Cuaca

“KALU manurut ramalan BMKG di wilayah kita ini sakarang baputinsi rancak tarjadinya ‘angin puting baliung,” jar Palui

Si Palui: Ramalan Cuaca
Bpost/Riza
Ilustrasi Palui 

“KALU manurut ramalan BMKG di wilayah kita ini sakarang baputinsi rancak tarjadinya ‘angin puting baliung,”, jar Palui mahabarakan wan buhan Garbus, Tulamak, Tuhalus sarta Tuhirang.

“Nang ikam sambat Bi-Im-Ka-Gi tu, Lui, urang mana ..?! Kalu didangar ngaran, sapartinya kada urang kita Banjar kalu, Lui-lah ..!!?” ujar Tulamak marika-rika.

“Nitu lain ngaran urang, Mak-ai. BMKG tu singkatan atawa parnuman dari‘Badan Mitiriulugi dan Klimatulugi Giufisika’, nang gawiannya maramalakan kadaan cuaca,” jar Palui manjalasakan.

“I..ii, damhatiku ngaran urang“, ujar Tulamak pina kasisipuan.

“Baarti ‘Bi-Im-Ka-Gi’ nitu diparluakan banar wayah cuaca pina kada karuan tampuh sakarang ini,” sala Garbus.

“Inya kada sakadaar maulah prakiraan cuaca haja, Bus-ai. Tapi buhannya jua mambari paringatan kapada masyarakat kalu ada gunung malatus, mintu jua kalu tarjadi gampa bumi, atawa jua manganai kamungkinan tarjadinya tsunami atau kada,” Ujar Palui panjang libar.

“Tapi amun di wadah kita ini atawa pulau Kalimantan pada umumnya asa jarang pang tarjadi gampa. Lain halnya awan di Jawa atawa di Sumatra sana, di situ mimang banyak baisian gunung barapi nang amunnya batuk bisa maulah gampa,” ujar Tuhirang pina lancar pandir.

“Mimang di wadah kita bulih dikata kadada gunung barapinya, tapi gampa itu bisa jua tarjadi lantaran limpingan di parut bumi ini bagarak atawa bagisir, Tuhirang-ai,” jar Palui pulang.

“Di wadah kita ini amunnya ada jua gampa, paling-paling ‘gampa lukal’ nang tarjadi di higa rumah Tulamak wayah malam Jumahat,” ujar Tuhalus mahaluya mahuluti Tulamak. Buhannya tadaraw tatawaan,Tulamak tapaksa misam-misam haja ditawaakan buhannya.

“Kalu di higa rumah Tuhalus mimang kadada gampa, sualnya disamping awak Tuhalus ringan, jua uli lintuhutnya sudah mulai karing,” jar Garbus malawanakan Tulamak.

Halaman
12
Editor: Elpianur Achmad
Ikuti kami di
KOMENTAR

BERITA TERKINI

© 2019 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved