Si Palui

Si Palui: Taumpat Walut

Kalu mamander sual hubi, bubuhan Palui wan kakawalannya itu baisian hubi atawa kasanangan masing-masing.

Si Palui: Taumpat Walut
Bpost Cetak
Si Palui: Taumpat Walut 

BANJARMASINPOST.CO.ID - Kalu mamander sual hubi, bubuhan Palui wan kakawalannya itu baisian hubi atawa kasanangan masing-masing. Ada nang hubi guring, ada jua nang hubi batungap alias katuju bamamakan dan ada jua nang katuju mahintip bibinian mandi.

Tapi ada sabuting kasamaannya yaitu bubuhannya itu sama-sama baisian hubi maunjun iwak. Bila sudah tulakan maunjun bisa kada ingat di anak-bini nang mahadang di rumah. Tulak basubuhan hari tapi buliknya pasti kamahriban.

"Gawian maunjun itu tamasuk untung-untungan Mak ai" ujar Garbus mamulai pander.

"Ku-kira kada cuma untung-un-tungan tapi tagantung ka-ahlian" Tulamak.

"Biarpun sudah ahli maunjun tapi bila iwaknya lagi kanyang pasti kada mamatuk, jadi untung-untungan ngarannya" ujar Garbus.

"Makanya maunjun itu harus ada hitungannya, umpamanya harus wayah iwak lapar, wayah baisukan dan wayah hujan rintik-rintik" ujar Tulamak.

"Kanapa maka harus wayah hujan rintik-rintik Mak ?" ujar Garbus kada paham alasan Tulamak.

"Mengapa harus wayah hujan rintik-rintik adalah karna iwak takutan kalu pina hujan labat, banyu ba’ah dan inya kada kawa lagi bacari makanan" ujar Tulamak.

"Walaupun alasan ikam itu adalah alasan dikajal tapi aku parcaya haja karna wayah rintik-rintik itu iwak bausaha timbul dan manjinguk kaparmukaan banyu dan wayah itulah unjun kita dipatuknya" ujar Garbus.

"Napa pina rami mamanderakan kisah maunjun Bus ? Kalu sual maunjun itu sabujurnya tagantung razaki" ujar Palui nang hanyar datang umpat batakun.

Halaman
12
Editor: Hari Widodo
Ikuti kami di
KOMENTAR

BERITA TERKINI

© 2019 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved