Si Palui

Si Palui : Burit Kancang

BILA Palui, garbus wan Tulamak bahulutan wan basambatan, pasti nang paling rancak kana hapak itu adalah si tulamak. Napa makannya kada baingat

Si Palui : Burit Kancang
Dok Banjarmasinpost.co.id
Si Palui : Burit Kancang 

BANJARMASINPOST.CO.ID - BILA Palui, garbus wan Tulamak bahulutan wan basambatan, pasti nang paling rancak kana hapak itu adalah si tulamak. Napa makannya kada baingat di urang, hantup sana, sulum sini, napa haja dibantasnya.

“Ampun maaflah Mak, manurut kasihatan bahwa urang sihat itu awaknya nurmal, kada lamak dan kada kurus. Awak ikam itu kulihat lamaknya balabihan,” ujar Garbus.

“Biarpun awakku lamak tapi nyatanya aku sihat-sihat haja kada bapanyakitan,” ujar Tulamak.

“Bujur haja wayahini sihat dan sigar bugar, tapi awak ikam itu rawan panyakit, kabanyakan lamak, kabanyakan gula, kabanyakan uyah, kabanyakan minyak, bisa asam urat, bisa panyakit kancing manis dan bisa bapanyakit jantung wan darah tinggi,” ujar Garbus.

“Aku sapandapat wan Garbus itu Bus ai karna sasuai palajaran di sakulah,” ujar Palui umpat manyahut.

“Awak lamak ini adalah tandanya urang makmur dan hidup sajahtera, dan sabaliknya awak kurus kurisaan tandanya hidup malarat.

Parut lamak artinya kada kurang makan sabab parut hibak tarus” ujar Tulamak mambalas.

“Kamakmuran dan kasajahteraan itu jangan diukur wan parut nang buris kaya parut ikam itu Mak ai. Cuba ikam itihi urang-urang sugih itu parutnya biasa haja, banyak duit dan hidupnya nyaman. Kada parlu buris kaya parut ikam,” ujar Garbus.

“Kalu kada diukur wan parut lalu siapa diantara kita batiga ini nang paling makmur,” ujar Tulamak.

“Kalu manurut aku, nang paling makmur diantara kita ini adalah si Palui,” ujar Garbus manunjuk Palui.

Halaman
12
Editor: Didik Trio
Ikuti kami di
KOMENTAR

BERITA TERKINI

© 2020 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved