Breaking News:

Si Palui

Si Palui: Ganti Rugi

Palui bersama Tulamak dan Garbus lakukan perjanjian melepas lahan tanah untuk pembuatan jalan dengan syarat ikhlas walau rugi.

Editor: Alpri Widianjono
DOK BANJARMASIN POST GROUP
Si Palui: Ganti Rugi 

Editor: Alpri Widianjono

BANJARMASINPOST.CO.ID - Basungsungan hari sudah tumbur kampung, maraga ada nang manyatuk lonceng di gardu ronda. Malihat banyak urang bakumpul Tulamak umpat jua bakajal.

Sakalinya kada urang lain jua nang maabuti kampung, kada lain pada Garbus kawalnya jua.

“Kita sabarataan warga di kampung ini harus basatu malawan katidakadilan, pamarasan apalagi kolusi wan korupsi,” ujar Garbus ba-apiapi bapidatu dihadapan warga kampung.

“Bus ui Garbus!” ujar Tulamak.

“Kanapa maka ikam pina mahahing bapidatu dihadapan warga sa-RTan,” ujarnya managur.

“Aku sudah pusang, kada tahan lagi ma-arit sarik karna kita sa-RT-an sudah dibunguli Palui,” ujar Garbus.

Baca juga: Si Palui: Hilim Satandar

Baca juga: Si Palui : Kada Basalawar

“Cuba ikam kisahakan bujur-bujur napa pungkalanya mulai pamulaan sampai habis, jadi kami kada takajut-kajut kalu ikam pina manyarik-nyarik bapidatu,” ujar Tulamak malamahi.

“Itu nah..... si Palui katua RT, kada dikira urangnya lamah lambut tapi nyatanya sudah manipu kita sabarataan, inya mangorupsi duit kita. Dahulu kita dimintanya supaya basadia malapas tanah halaman rumah kita sakitar satu sampai dua meter gasan maluasi jalanan. Lalu kita sabarataan manyanggupi, tapi dengan janji harus ada ganti ruginya,” ujar Garbus.

“Bujur haja, usulan Palui itu dan kita sabarataan sudah manyanggupi, sudah manandatangani parjanjian ganti rugi diatas materai.” jawab Tulamak.

Halaman
12
Ikuti kami di
KOMENTAR

BERITA TERKINI

© 2021 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved